Vejen til chokolade-toppen

Historien om hvordan Torino blev hele verdens chokoladehovedstad.

Chokolade i fast form er en italiensk opfindelse, og det er en af grundene til at Torino i Norditalien kan kalde sig hele verdens chokoladehovedstad. Historien om Torino og chokoladen går helt tilbage til dengang, chokolade stadig kun kunne nydes som en varm drik. I 1678 blev der givet kongelig tilladelse til at åbne verdens første chokoladehus i Torino, hvor der blev serveret varm kakao. Den romantiske udlægning af historien er, at kimen til chokoladeeventyret blev lagt allerede i 1585, da en hertug af Savoyen giftede sig med en spansk kongedatter. Det var nemlig via Spanien og de spanske kolonier, kakaoen kom til Italien.

Skabelsesberetningen om chokoladen, som vi kender den i dag, er ukendt for de fleste. Måske fordi nydelsen ved at sætte tænderne i et stykke blødt eller berusende stykke chokolade sætter al fornuft og videbegærlighed på pause. Men faktum er, at den faste, spiselige udgave af chokoladen først tog form i slutningen af 1700-tallet, opfundet af en lokal chokoladeentusiast. Dermed var den europæiske chokoladetradition grundlagt, og Torino og Piemonte-regionen stod ved indgangen til det 19. århundrede for næsten al chokoladeproduktion i Italien.

Kakao før Kristus

Drikke-chokoladens historie går helt tilbage til før Kristi fødsel, hvor Olmeker-civilisationen og siden mayaer og azteker i det nuværende Mexico knuste kakaobønner og blandede dem med vand og krydderier. Det siges, at indianerne brugte kakao som potensfremmende middel.

Områdets specialitet, gianduiotto, i dag kendt over det meste af verden som italiensk nougat af ypperste kvalitet, kom først til som et nyt smagsmæssigt højdepunkt flere år senere. Paradoksalt nok som et resultat af Napoleonskrigene og den deraf følgende mangel på kakao. Kakaoen blev så dyr, at chokoladeproducenterne var tvunget til at være kreative og tænke i nye baner. For at få kakaoen til at række længere fandt Michele Prochet, en chokolatier fra Torino, som den første på at blande den kostbare råvare med hasselnødder fra markerne i lokalområdet. Og som om det ikke var rigeligt, fik han også den idé at skære chokoladen i små appetitlige stykker og pakke dem ind i sølvpapir. Forløberen til vores gaveæsker med luksuschokolade var født.

I dag står Torino og Piemonte for omkring 40 procent af Italiens samlede chokoladeproduktion, svarende til ca. 85.000 tons om året. Den delikate blanding af kakao og hasselnødder fra Piemonte, gianduiotto, har været med til at sætte Torino på verdenskortet og er, næstefter pizza og vin, Italiens måske vigtigste bidrag til madkultur og smagsoplevelser.

Sig efter mig…

Gianduiotto – udtales Dʒan-duˈ-jɔt-to. Chokoladens navn refererer til en karnevals- og marionetfigur, Gianduja, der ses som arketypen på lokale Piemonte-typer med smag for vin, kvinder og vittigheder.

Se mere om Gianduja